Acil Duş ve Göz Yıkama İstasyonu Koşulları
OSHA / ANSI Göz Yıkama İstasyonu Gereksinimleri
İş Güvenliği ve Sağlık İdaresi belirli çalışma koşullarında göz güvenliği sağlamak için tasarlanmış acil duş ve göz yıkama istasyonu ekipmanı için geçerli olan genel ve spesifik iki farklı düzenleme türüne sahiptir. İlki acil duşlar ve göz yıkama istasyonları için genel bir gerekliliktir. İkincisi belirli endüstrilere özgüdür.
OSHA’nın genel yönetmeliği, bir ilk yardım şekli olarak bir acil duş veya göz yıkama istasyonu ekipmanı kurulmasını gerektiren tüm tesisler için geçerlidir.. Şu hususları belirtmektedir:
“Herhangi bir kişinin gözleri veya vücudu, zararlı korozif maddelere maruz kalabileceği yerlerde, acilen acil kullanım için çalışma alanında göz ve vücudun çabuk ısınması veya yıkanması için uygun tesisler sağlanmalıdır.
Bu alandaki ikinci OSHA yönetmeliği, her tesiste acil göz yıkama ekipmanı içermesi gereken bazı endüstrileri belirtir. Bu endüstriler arasında: Açık Yüzey Tankı, Susuz Amonyanın Depolanması ve Kullanımı, Elektrikli Kamyon, Selüloz, Kağıt ve Karton Üretimi, Telekomünikasyon ve Tehlikeli Materyalleri Kullanan Faaliyetler bulunmaktadır.
Her iki OSHA yönetmelikinde acil göz yıkama ve duş aletlerinin nerede ve ne zaman bulunması gerektiği belirtilmiştir. Bununla birlikte, minimum çalışma gereksinimlerini veya kurulum kurulum gereksinimlerini belirtmezler.
Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü bunu yapmak için ANSI standardı. Bir OSHA yönetmeliğinin bütün gücüne sahip olmamasına rağmen, ANSI standardı çalışanlar tehlikeli maddelere maruz kaldıkları durumları kapsar. ANSI’nin “tehlikeli madde” tanımlaması kostiklerin yanı sıra, insan sağlığı ve güvenliği üzerinde olumsuz etkilere neden olabilecek ilave maddeler ve bileşikler de içerir. BraunGözPlus+ LR-GE0317 Acil Göz Yıkama Duşu – Solüsyonu
Not: Standart 2004 ve 2009’da revize edilmiştir. 2009’da bu belgeyi etkileyen değişiklikler * ile belirtilmiştir. 2009 standardı Uluslararası Güvenlik Ekipmanları Birliği tarafından hazırlanmış ve ANSI tarafından onaylanmıştır.
Bu “Acil Göz Yıkama ve Duş Ekipmanları” standardı, kullanıcıya OSHA gereksinimlerini karşılamak için acil ekipmanı seçip kurmalarına yardımcı olur. Aşağıdaki göz yıkama istasyonu gereksinimleri doğrudan ANSI / ISEA Z358.1-2009 standardından alınmıştır.Gözlerimiz en değerli organlarımızın başında gelir. Bir kaza anında gözlerimizi korumak için yapacağımız müdahale ve süresi büyük önem arz etmektedir.
Gözlerimize yapacağımız müdahalenin doğru ve etkin olması için öncelikle güvenlik bilgi formlarında (SDS) standart olarak 4. Bölümde yer alan “İlkyardım Önlemleri” kısmının çalışmaya başlanmadan önce tüm çalışanlara aktarılması gerekmektedir. Gözlerimizi etkileyen tahta, metal çapakları, tozlar, kimyasal maddeler gibi yabancı cisimleri gözlerimizden arındırmak için maddenin cins ve etkisine göre genel olarak verilen tavsiye 15 ile 30 dk süresince gözlerin temiz, ılık ve akan su altında yıkanarak, gözlerin temizlenmesidir. BraunGözPlus+ LR-GE0317 Acil Göz Yıkama Duşu Solüsyonu
Yaşanan bir kimyasal sıçrama olayı sonrasında kimyasalın yapısına bağlı olmakla beraber özellikle asidik ve alkali davranış gösteren kimyasallar gözün gündelik ph dengesini bozarak kornea’nın yanmasına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda hiç zaman kaybetmeden göz nötrleştirme solüsyonu göze sıkılarak gözün üzerinde bir fosfat katmanı oluşturması sağlanır. Böylece 1 ile 20 saniye arasında gözün gündelik ph derecesi olan 7,4’e ulaşmasını sağlar ve gözün zarar görmesini engeller. Bu sebeple basit göz kirlenmelerini (toz vb.) temizlemek için kullanılan göz temizleme solüsyonu yanında mutlaka nötrleştirme solüsyonunun bulunmasına dikkat edilmelidir.BraunGözPlus+ LR-GE0317 Acil Göz Yıkama Duşu Solüsyonu
Göz duşu kullanımında dikkat edilecek hususlar:
1- Gerektiğinde göz duşunu kullanmak için asla tereddüt etmeyiniz.
2- Acil sağlık yardımı sağlanması için yakınınızdaki bir iş arkadaşınızla iletişime geçin.
3- Çevrenizde kimse yoksa MGBF’da tavsiye edilen sürede gözlerinizi yıkayın daha sonra tıbbı yardım arayın.
4- Gözde rahatsızlık sürüyorsa yıkama işlemini tekrarlayın.
5- Laboratuvar hortumlarını, duş başlıklarını asla göz duşu olarak kullanmayınız. Bunlar genel temizlik için kullanılırlar, fakat hijyenik olmayabilirler.
6- Asla lavabo musluklarını göz duşu olarak kullanmayınız.
7- Dışarıda bulunan bazı göz duşlarında kısa süreliğine farklı renkte su akabilir, bu nedenle göz duşunu kullanmakta tereddüt etmeyiniz.
8- Göz duşunun acil durumlarda kullanılmasını engelleyecek herhangi bir amaçla kullanılmasına izin vermeyiniz.
9- Kullanım sırasında ve kullandıktan sonra ıslanan ve kayganlaşan zemine dikkat ediniz.
BraunGözPlus+ LR-GE0317 Acil Göz Yıkama Duşu Solüsyonu
- Fakat kullanılan suyun gözlere verebileceği zarar ve enfeksiyonlar göz önüne alınarak suyun analizi önem arz eder.
- Ayrıca musluk ağızlarının ve filtrelerinin en az ayda bir kere kontrolü ve temizliği yapılması tavsiye edilmektedir.
- Su bağlantı elemanları ise en az altı ayda bir kere temizlenmelidir.
- Su basıncı musluklardan suyu her iki göze ulaştırabilecek şekilde ayarlanmalıdır.
- Uygun su gideri sağlanmalıdır.
- Göz duşları için bir bakım kayıt takip formu hazırlanarak bu kayıtların saklanması gerekmektedir.
- Gözlerimiz en önemli duyu organlarımızdan biridir.
- Bir kaza meydana geldiğinde ilk yardım çok önemlidir, bir kaç saniyelik bir gecikme bile bazen gözünüzü/ kaybetmenize neden olabilir.
- Bu nedenle Göz Duşunun yaralanma riski olan tüm ortamlarda bulunması, ayrıca göz duşlarının hızlı erişilebilir olması gerekir.
Asid, alkali, kostik gibi maddelerin gözle teması ile oluşan yaralamalarda bu maddeler göze değer değmez göz duşunun hızlı kullanılması hayati önem taşır aynı durum tahta, metal çapakları, toz, kir gibi göze kaçan yabancı cisimler içinde geçerlidir.
İş yerlerinde hızlı erişilebilir göz istasyonlarının kurulması, ciddi göz yaralanma riskinin azaltılmasında önemli rol oynar. Göz yaralanma riskinin olduğu tüm bölümlerde göz duşlarının bulunması çok önemlidir.
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.